PORTRET PREDSEDNIKA  GEORGE SIMIČA

 
64 let je minilo od 27. marca 1953, ko je skupina strelcev pri Okrožnih zaporih Maribor ustanovila strelsko družino. Pogoji za razvoj strelskega športa v SD Policist temeljijo na neutrudnem delu zanesenjaških posameznikov. Eden izmed teh zanesenjakov je zagotovo George Simič, ki je pred 20 leti, (6.3.1997) prevzel vodenje društva od tedanjega predsednika Bojana Udovča.
 
Z vizijo, odločnostjo in delom je George nadgradil delo svojih predhodnikov. Društvo šteje danes več kot 500 članov. Strelišče v Melju je obnovljeno in ima status civilnega strelišča. Izvajajo se izobraževalni tečaji za nove in stare člane. George vodi, koordinira, opravlja sodniška dela in obenem tudi tekmuje  v mednarodni ligi Alpe - Adria, ki poteka skozi vse leto in združuje na tekmah najboljše strelce s pištolo in revolverjem velikega kalibra v Sloveniji (posamezni tekmovalci pa prihajajo tudi iz Avstrije).
 
George skrbi za zbiranje sredstev, koordinacijo dela, delovanje strelišča, nabavo potrebne opreme, organizacijo tekmovanj in izdelavo urnika  tekmovanj. Mnogi med nami se niti ne zavedamo koliko truda in dela je potrebno, da potekajo vse aktivnosti nemoteno in da lahko uživamo v strelskem športu, tako na strelišču kot na tekmovanjih. 
 
Seveda s par besedami težko opišemo Georgovo delo in športno pot. S strelstvom se je začel ukvarjati leta 1985. Z zračno pištolo so bili trije sošolci leta 1987 ekipni mladinski državni prvaki Jugoslavije. Osvojil pa je še ekipno 2. mesto leta 1986 in 3. mesto leta 1988. 
 
V SD Policist se je včlanil leta 1987. Organiziral in povezal je strelce v klubu. 
Od leta 2002 vodi Državno oz. Mednarodno ligo Alpe-Adria v streljanju s pištolo in revolverjem velikega kalibra. Največjo in najbolje organizirano amatersko ligo v Sloveniji. 
 
V letih 2002-2016 je SD Policist osvojilo v mednarodni ligi Alpe-Adria v streljanju s pištolo: 61 zlatih, 53 srebrnih in 37 bronastih odličij. V streljanju z revolverjem pa 58 zlatih, 54 srebrnih in 42 bronastih odličij. Skupaj 305 odličij.
 
George je tudi inštruktor strelstva in strelski  sodnik. Sodi na državnih in mednarodnih tekmovanjih in v Mednarodni ligi Alpe-Adria. Kot sodnik je sodil na svetovnem pokalu in treh evropskih prvenstvih. Svoje bogato strelsko znanje in izkušnje deli s člani društva, ki so osnova za nadaljnji razvoj in strelske uspehe.
 
Njegova energija in predanost sta motivacija za vse, ki mu pomagajo pri delu. Brez njegove zagnanosti, bi bilo delo znatno težje. 
 
Spoštovani prijatelj in predsednik, hvala za tvoj trud in delo pri vodenju društva.
 
 
g.Udovč Bojan (levo) in Geroge Simič
 
 
60. obletnica SD Policist
 
 
Proslava ob 60. obletnici
 
 
Trening
 
 
Na evropskem prvenstvu 2017 v Mariboru 
 
Pripravil b.k.
 

PORTRET STRELCA - JERNEJA KALŠKA

Z Jernejem Kalškom, oziroma Jerno, kot ga kličemo strelci, sva se dobila na strelišču v Melju. Strelišče najbolje odseva njegovo  navdušenje za strelski šport, ki ga deli in prenaša na strelce v SD Policist. Jerna je tekmovalec in inštruktor športnega strelstva. Z njim se strelci srečujemo vsak torek popoldan, ko vodi streljanje na strelišču.
 
Jernejeva strelska pot se je začela s prevajanjem iz angleškega v slovenski jezik. Delal je za prevajalsko agencijo, ki je za DSS (Diplomatic Security Service- USA) prevajala dokumentacijo.  Tako je spoznal pripadnike diplomatske varnostne službe, ki so ga povabili na strelišče.  28. Avgusta 2003 je na strelišču Crnogrob (Škofja Loka) prvič streljal s polavtomatsko pištolo Glock v kalibru 9x19mm. Dosegel je 65 od 100 možnih krogov na razdalji 15 metrov.
 
V mesecih, ki so sledili se je udeležil usposabljanja v DSS in ga uspešno zaključil, kar mu je omogočilo, da se je  pogodbeno zaposlil v omenjeni službi.  Sistem usposabljanja s strelnim orožjem je temeljil na dinamičnem streljanju. 
 
Glede pogojev za nabavo lastnega orožja se je obrnil na upravno enoto v Mariboru, kjer so mu razložili postopek za pridobitev nabavnega dovoljenja. V skladu z zakonom je moral opraviti  zdravniški pregled in tečaj iz varnega rokovanja z orožjem. Praktični izpit rokovanja z orožjem je opravljal na strelišču v Gaju pri Pragerskem, kjer je spoznal Borisa Sitarja, ki je vodil izpitno streljanje.  Boris, ki je član SD Policist, je povabil Jerneja, ki je dosegel na izpitu zelo dober rezultat, da se oglasi na strelišču v Melju.
 
Jernej se je včlanil v SD Policist leta 2008. V precizno športno streljanje sta ga vpeljala Boris Sitar in George Simič. Prvo leto se je udeležil tekmovanj kot posameznik,  leta 2010 pa je tekmoval že v ekipi SD Policist.
V letu 2011 je v skupni razvrstitvi dosegel 1. mesto z revolverjem in 2. mesto s pištolo. Obenem je začel tekmovati na tekmovanjih v streljanju s puško M 48 na 100 metrov, ki jih organizira Slovenska vojska in na katerih je SD Policist vedno med najboljšimi desetimi ekipami. V ekipi z Jernejem sta še Dušan Waldhütter in Marko Jelen. 
 
Na prvih dveh tekmah  »Mojster pištole«, leta 2013 in 2014, ki jih sedaj že tradicionalno organizira SD Policist, je Jernej zmagal in na drugi tekmi (2014) postavil rekord 579 kroga s pištolo Heckler&Koch. Druga tekma mu je najljubša, ker je pri oddanih 5 poskusnih in 60 tekmovalnih strelih, dosegel skupino zadetkov v 9. in 10. krogu na tarči. 
 
Dosežen rekord leta 2014
 
V obdobju 2012/2013 je opravil izpit za Inštruktorja športnega strelstva. Znanje, ki ga je pridobil s šolanjem in praktičnim streljanjem, prenaša na nove in stare člane SD Policist, saj skupaj s predsednikom društva Georgom Simičem vodita interni tečaj varnega rokovanja z orožjem z osnovami športnega strelstva.  
 
Predavanje na tečaju
 
Vodenje streljanja na strelišču 
 
Glede treningov in strelske kondicije, Jernej odgovarja, da izvaja suhe treninge s pomočjo naprave SCAT, ki jih dopolnjuje s treningi na strelišču v Melju.
Tekmovalci imajo pred tekmo različne »rituale«. Jernej si pred tekmo privošči obilen obrok, ki ga sestavlja pica in marmorni kolač. Pred in med tekmovanjem pije vodo. Pravi, da mu to omogoča popolno udobje na strelski liniji, rezultati pa njegove besede potrjujejo.
 
Jernej ima rad strelske športne izzive. V tujini inštruira streljanje z ostrostrelsko puško. Na pištolskih tekmah tekmuje s Hecklerjem USP Elite v kalibru 9x19 mm, ker meni, da lahko tekmovalci tudi s »plastično« pištolo dosegajo vrhunske rezultate. Na tekmovanjih  ne uporablja strelskih očal (iris blende) in »doma« polnjenih nabojev.
 
Ljubiteljsko se ukvarja s prilagajanjem orožja ( proženje, merki, oprijem) zahtevam sodobnega športnega strelstva. Specializiral se je za pištole Glock. 
 
Jerna tekmuje na različnih strelskih tekmovanjih:
-v  mednarodni ligi Alpe-Adria v streljanju z velikokalibrsko pištolo in revolverjem,
-na tekmovanjih izven lige;  ZSČ, mojster pištole in revolverja, memorial Vinka Lavrinca,
-na tekmovanjih taktičnega in ostrostrelskega streljanja s puško na 100, 300 in 600 metrov. 
Pred tekmo ne spreminja delovnih navad.
 
Strelski šport pomeni Jerneju eksistenco, sproščanje in krepitev samodiscipline. Strelcem začetnikom svetuje vztrajnost in disciplino pri izvajanju streljanja. Predlaga, da prisluhnejo izkušenim tekmovalcem in da vedno znova obnavljajo osnove streljanja.
 
Iz izkušnje pove, da je zaradi opustitve osnov streljanja na tekmi, ki je sledila tekmi z rekordnim rezultatom, dosegel samo 168 krogov. Pravi, da je bila to zanj največja šola in izkušnja. 
Poudarja, da strelec ne sme razmišljati o tem, kdaj bo sprožil. Strel mora strelca »presenetiti«. Sicer pa pravi, da če strelec ne uspe oddati strela v optimalnem čas, mora orožje spusti in ponoviti celotno izvedbo oddaje strela. 
 
Jernej je poročen in ima dva otroka. Poleg absolutno varnega shranjevanja orožja in streliva, velja v hiši pravilo, da se v človeka ne sme usmeriti niti igrača iz lego kock, ki lahko v domišljiji otrok predstavlja pištolo. 
 
Rezultati in odlikovanja:
 

DRŽAVNA - MEDNARODNA LIGA 2002 - 2015

 

PIŠTOLA

REVOLVER

 

 

Ime in Priimek

1.mesto

2.mesto

3.mesto

1.mesto

2.mesto

3.mesto

SKUPAJ

 

            Jernej KALŠEK

2

3

4

1

1

1

12

 
 
Za svoje rezultate in delo v SD Policist je bil odlikovan s srebrnim znak SD Policist na redni letni skupščini leta 2015.
 
Prejem odlikovanja
 
Ob koncu razgovora je Jernej dodal, da je zelo ponosen, da je član SD Policist.
 
 
Pripravil B.K.

 

 

PORTRET STRELCA BORISA SITARJA

 
Boris je strelstvo spoznal že v otroštvu, saj je bil njegov oče lovec in je nanj prenesel svoje izkušnje. Strelsko znanje je pokazal že med služenjem vojaškega roka, ko je osvojil Zlato strelsko vrvico, kot najboljši strelec vojaškega centra na Ptuju. 
S strelskim društvom Policist se je seznanil v pisarni upravne enote v Mariboru, ko je prišel na razgovor glede pogojev za pridobitev orožnega lista za lovsko orožje. Na mizi je videl zastavico SD Policist. Takratnega referenta na upravni enoti, g. Mirka Čubriča, je vprašal o pogojih za včlanitev v strelsko društvo in ta mu je, bolj v šali kot zares, odgovoril, da mora znati streljati. Borisova športna strelska pot je bila tako določena. V SD Policist se je včlanil leta 1997. 
Na strelišču v Melju je začel streljati z malokalibrsko Beretto. Na strelskih treningih ga je vodil George Simič, ki mu je prenesel svoje tekmovalne izkušnje. Ker je dosegal odlične rezultate se je hitro pridružil tekmovalni ekipi SD Policist, v kateri sta bila poleg Borisa še George Simič in Mirko Šimenko. 
 
   Šimenko, Simič, Sitar
 
Z omenjeno ekipo in kasneje tudi z drugimi sotekmovalci, med katerimi so bili Miklavc, Kraševec, Kalšek, Fingost, Nose…, je dosegel visoke uvrstitve v državni oz. mednarodni ligi Alpe-Adria in drugih tekmovanjih izven lige.
 
Kalšek, Fingost, Sitar
 
Na tekmovanjih v državni oz. mednarodni ligi od leta 2002 – 2015, je Boris Sitar osvojil 19 medalj:
Pištola:  2x zlato             Revolver:  1x zlato
               5x srebrno                           5x srebrno
               3x bronasto                        3x bronasto
 
 
Boris je s svojo ogromno voljo in marljivostjo opravil tudi izpit za inštruktorja strelstva in strelskega sodnika. V SD Policist je bil izvoljen za orožarja, ker odlično pozna delovanje in vzdrževanje orožja. Svojo poklicno pot je začel kot orodjar v TAM-u, pridobljeno znanje in izkušnje, pa je s pridom uporabil in uporablja tudi na orožarskem področju.  
Po 15. letih dela v podjetju Varnost, kjer je bil zadolžen za varovanje in prevoz denarja, je Boris zamenjal službo in sedaj dela v Zavarovalnici Maribor. 
Za delo, zasluge in tekmovalne rezultate je leta 2008 prejel Zlati znak in leta 2015 najvišje priznanje SD Policist, Plaketo. 
 
 Boris ponosen s Plaketo
 
Na vprašanje, kaj priporoča začetnikom v strelskem športu odgovarja, da je potrebno upoštevati osnove strelstva; strelski položaj, dihanje, merjenje in proženje ter poudarja, da strelec ne sme pozabiti na fizično kondicijo, ki je še posebej potrebna na tekmovanjih.
 
Pripravil BK

PORTRET STRELCA KEVINA VENTE

Kevin je rojen v Trbovljah leta 1991. Sedaj živi v Sodincih. V Mariboru študira - ŽIVILSTVO IN PREHRANO. Trenira na strelišču v dijaškem domu Drava in na strelišču SD Policist v Melju.  V športno streljanje ga je uvedla prijateljica leta 2010, ko ga je povabila na strelišče v Ormožu.  Pred tem ni streljal s športnim orožjem.  Na strelišču v Ormožu je trener strelstva Stiven Vočanec ocenil, da je Kevin nadarjen strelec, zato ga je povabil, da začne redno trenirati.
 
Pred odločitvijo, da postane športni strelec, se je ukvarjal z rokometom in namiznim tenisom, rekreativno pa tudi z »Air softom«. Obiskoval je glasbeno šolo in hodil k uram klavirja. Po poškodbi je opustil rokomet in nadaljeval z iskanjem športa v katerem bi bil uspešen.
Mesec dni po prihodu in po dnevih intenzivnih treningov v strelskem klubu, je Kevin kot mladinec na državnem prvenstvu zasedel 4. mesto v streljanju z zračno pištolo.  Z visoko uvrstitvijo je presenetil strelske kolege. Pištolsko disciplino je v klubu, kjer so tekmovali v glavnem samo z zračno puško, dvignil na nov, višji nivo.
 
 
Tekmuje v naslednjih strelskih disciplinah:
1. Zračna pištola na 10 metrov (od leta 2010)
2. Malokalibrska pištola proste izbire na 50 metrov (od leta 2012)
3. Malokalibrska hitrostrelna pištola na 25 metrov
4. Standardna malokalibrska pištola na 25 metrov
 
5. Velikokalibrska pištola s centralnim vžigom na 25 metrov
 
Od tekmovanj so mu najljubša tekmovanja v Rušah, kjer se zberejo strelci iz Madžarske, Francije, Azije, Srbije, Hrvaške in seveda iz Slovenije. 
 
O Kevinovi predanosti strelskemu športu in odličnem delu, dovolj zgovorno pričajo rezultati, ki jih je dosegel v letu 2015.  Z zračno pištolo na 10m je januarja na državnem prvenstvu Slovenije, osvojil 3. mesto ter zmagal na mednarodnem tekmovanju v Rušah, z malokalibrsko pištolo proste izbire na 50m pa je aprila v Ljubljani za 5 krogov popravil 43 let star državni rekord, ki je sedaj 562 krogov in julija na Evropskem prvenstvu v Strelskem centru Gaj-Pragersko osvojil odlično 19. mesto. 
 
O treningih Kevin vodi strelski dnevnik, v katerega vpisuje rezultate in druge podrobnosti npr. grupiranje zadetkov, kliki na suho, ostro streljanje itd. Na začetku strelske kariere si je zapisoval tudi občutke,  razmišljanja in druge podrobnosti.  Pravi, da je zanimivo pregledati zapiske iz leta 2011. Dnevnik mu je v pomoč pri odpravljanju napak in psihološki pripravi. 
 
Poleg tedenskih treningov  2 do 3 krat na strelišču kjer izvaja ostro streljanje (diabola zadene tarčo), dnevno izvede 100 dvigov prazne pištole s streljanjem na suho ( v cevi ni diabole, zrak se s pritiskom na sprožilec ne sprosti).  Več izvedenih dvigov izboljša strelsko kondicijo, rezultati na tekmovanjih so višji. Nedelje  nameni počitku. 
 
Letno se udeleži strelskega kontrolnega tekmovanja, kjer si sedem najboljših strelcev (reprezentantov ) pridobi udeležbo na tekmovanju v Rušah in ostalih tekem.  Januarja je največje tekmovanje v Münchnu kjer se »lovi« norma za evropsko prvenstvo in svetovni pokal. 
Po končani sezoni si privošči 1 mesec oddiha. 
 
Je prvi Slovenec, ki tekmuje z zračno pištolo v Bundesligi.
 
Kevin pove, da je strelstvo fizični šport, ki je težak in vznemirljiv, četudi mu na prvi pogled to ne bi pripisali. Kevinu je na voljo športni psiholog, s katerim delata tehnike sproščanja  in razvoja mišljenja. Seveda pa je ob vsem tem trdem delu potrebno paziti tudi na primerno prehrano.
 
Na vprašanje kaj mu strelski šport nudi, Kevin odgovarja, da je strelstvo šport, ki umirja (s premagovanjem panike in premagovanjem strahu), da zboljšuje koncentracijo (odmisliti moteče dejavnike iz okolice), predvsem pa razvija psihično trdnost. 
 
Koordinacija časa, merjenja, dihanja in proženja razvijajo možganske povezave in kot strelci radi  poudarijo vtisne  »celoten vzorec v spomin«.
Mladim strelcem Kevin svetuje dosledno delo pri izvajanju tehnike in kondicije že na  prvem strelskem treningu. Upoštevanje nasvetov trenerja in odpravljanje napak.
Obenem doda,da se kondicija pridobiva z dvigi prazne pištole in streljanjem na suho. Tehnika pa s proženjem in zadrževanjem pištole po oddanem strelu. 
 
Predvsem pa je potrebno imeti strelski šport, tako kot tudi vsak drugi šport s katerim se ukvarjaš, rad in v njem uživati.
 
 
 

PORTRET ČLANA – ALBERTA MIHURKA

Strelci se tedensko srečujemo z Albertom na strelišču. Vsak torek ob 13. uri odpre strelišče, razdeli članom naboje in po potrebi  klubsko orožje.  Strelsko znanje in bogate izkušnje z veseljem deli s kolegi v društvu.  Albert  Mihurko  je  eden izmed vodij streljanja v SD Policist , ki je odgovoren za varno in strokovno izvajanje treningov na strelišču v Melju.  

 

 

 

 

V mladosti se je ukvarjal z atletiko in sabljanjem. Na atletskih stezah je  v Velenju na prvenstvu SR Slovenije osvojil 1. mesto v štafeti 4x60m, tretje mesto v teku na 60m in 2. mesto v skoku v daljino. V letu 1966 pa v Mariboru 1. mesto na medobčinskem tekmovanju in sicer v teku na 600m.
 
Poleg atletike se je leta 1968 začel ukvarjati tudi s sabljanjem in je bil član slovenske sabljaške reprezentance, kjer je tekmoval s floretom. 
 
 
 
Floret in rokavica 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert je rojen 11.01.1950 v Tržiču. Po končanem šolanju na 1. gimnaziji v Mariboru, se je vpisal na pravo. Leta 1973 je diplomiral in se isto leto zaposlil v kriminalistični policiji v Mariboru. Po odsluženem vojaškem roku, ki ga je preživel v vojaški policiji, se je vrnil na prejšnje delovno mesto. 
Z dodatnim šolanjem, izpopolnjevanjem in uspešnim delom je pridobil naziv: Specialist za raziskovanje krvnih in spolnih deliktov.  Aktivno je sodeloval v vojni za Slovenijo. Za strokovno in uspešno delo je bil odlikovan s srebrnim in bronastim priznanjem za zasluge za varnost. 
 
 
 
 
 
V veteranski organizaciji Sever pa je prejel odlikovanje Srebrna zvezda. 
 
 
Po upokojitvi, leta 2004  se je pridružil strelskemu društvu Policist. Albert je takoj po vključitvi pričel neutrudno delati in pomagati pri različnih opravilih v društvu. V zadnjih letih pa kot vodja streljanja na treningih nesebično pomaga vsakomur, ki ga potrebuje. Svoj »upokojenski čas« in znanje je tako v veliki meri namenil delu v društvu, obenem pa je tudi član nadzornega odbora društva. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Za svoje delo je prejel srebrno in bronasto priznanje SD Policist. 
 
Poleg strelstva se ukvarja s filatelijo in fotografijo.  Zbira znamke izdane po osamosvojitvi Slovenije.  S fotografskim aparatom pa beleži trenutke s potovanj in raziskovanj po domači in tujih deželah.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ljubezen do strelskega športa in filatelije je povezana tudi v Albertovi zbirki znamk

 

Albert je zanimiv sogovornik z obširnim znanjem. V razgovoru spretno prehaja iz strelstva na zgodovino, iz sabljanja na tuje dežele, iz filatelije na poznavanje socialnih okolij, ki so za mnoge tuja in nerazumljiva. 

PORTRET ČLANA - FRANCA TRČKA

V SD Policist člani ne razpravljamo samo o orožju, strelskih tehnikah, rezultatih in tekmovanjih, čeprav so te teme prisotne vedno, ko se dobimo na strelišču. Med strelci so tudi filatelisti, numizmatiki, zbiratelji, ljudje z mnogimi različnimi hobiji. 
 
Naš dolgoletni član in dober poznavalec starega orožja, Franc Trčko se že vrsto let ljubiteljsko ukvarja tudi s slikarstvom. 
 
 
Ogledali smo si njegovo perorisbo »HE Fala«, ki jo je narisal pred 25 leti, z grafičnim pisalom Rotring 0,25 mm. Risba je dolga 1250  in široka 590 mm. Za izdelavo je potreboval preko 90 ur. Natančnost in detajli njegove risbe gledalca preprosto »potegnejo« v tridimenzionalen prostor hidroelektrarne Fala.  
 
 
 

Naša spletna stran uporablja piškotke v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah. Če boste ostali na spletni strani, se strinjate z našimi določili o uporabi piškotkov. Odločite o uporabi piškotkov velja za obdobje dveh let (730 dni) oziroma dokler ne boste izbrisali piškotke na vašem računalniku.Za več informacij o piškotkih kliknite na povezavo "see our privacy policy".Če se strinjate s piškotki na spletni strani kliknite gumb "Agree". To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information